Engine diagnostics

Kaj je Check Engine Light?

Check Engine je indikator, ki signalizira okvare v delovanju motorja ali sorodnih sistemih. V sodobnih vozilih obvešča o okvarah sistema za vžig ali avtomatskega menjalnika, spremembah v številu vrtljajev motorja za določeno obdobje ali zgorevalni zmesi in tako naprej.

V načinu za normalno delovanje, ko vsi sistemi pod njegovim nadzorom delujejo normalno, utripa, ko obrnete ključ in se ugasne po zagonu motorja. Toda, če je lučka ves čas utripa ali začne med vožnjo nepričakovano utripati, morate preveriti določene sisteme in senzorje. Včasih lahko okvaro odpravite sami. Ampak, če ste ukrepali in Check Engine še naprej signalizira okvaro, boste potrebovali pomoč strokovnjakov.

9 vzrokov za utripanje lučke Check Engine

Lučka s katero se vozniki pogosto srečujemo je lučka za samodiagnozo motorja. Ta oranžna lučka nam pove, da so senzorji zaznali, da je prišlo do odstopanj pri nekaterih vrednostih, ki imajo vpliv na delovanje motorja. V takšnih primerih ni potrebno nemudoma ustaviti, je pa potrebno v najkrajšem možnem času obiskati serviserja, ki bo avto priklopil na diagnostično napravo. Če ignoriramo lučko za samodiagnozo motorja se bo namreč prej ali slej prižgala tudi katera rdeča lučka.

 • Uporaba goriva nizke kakovosti. V tem primeru začne lučka Check Engine običajno utripati takoj po polnjenju. Težavo lahko odpravite s prehodom na gorivo boljše kakovosti.
 • Razpad sistema za dovod goriva. Včasih lučka utripa, ko v sistem za dovajanje goriva iz nekega razloga pride zrak, na primer, če pokrovček za plin ne tesni.
 • Znižanje ravni olja. Če se signal za okvaro pojavlja le ob ogrevanju motorja, morda obstaja puščanje v njegovem mazalnem sistemu. V tem primeru temeljito preglejte prostor pod pokrovom motorja, preverite, ali na ohišju motorja obstajajo sledi olja. Če ugotovite puščanje, ga odpravite
 • Okvara črpalke za gorivo ali zamašitev filtra za gorivo. Če želite preveriti njuno delovanje, je potrebno z merilnikom tlaka izmeriti tlak v vodu za gorivo. Če je pod tremi atmosferami, je potrebno pokvarjene elemente sistemov za oskrbo z gorivom popraviti ali zamenjati.
 • Kontaminacija elementov sistema za vbrizgavanje goriva. Izguba pretočne zmogljivosti šob za vbrizgavanje goriva negativno vpliva na delovanje motorja, ki je prikazano na potovalnem računalniku. V tem primeru je rešitev čiščenje komponent. To je mogoče storiti neodvisno, z uporabo posebnih aditivov, ali opravilo zaupati strokovnjakom.
 • Neuspel vžig v enem od valjev. Iskrenje v valju lahko preverite s pomočjo multimetra ali posebnega vžigalnega testerja s piezo elementom. Če ni iskre, boste morali natančno diagnosticirati takšne komponente kot so senzor ročične gredi, modul vžiga, tuljava, razdelilnik in vžigalne svečke, visokonapetostne žice in krmilna enota motorja.
 • Okvara vžigalnih svečk. Preglejte jih. Sledi olja ali goriva na področju navoja, onesnaženje vžigalne svečke z ogljikom, temno rjavi ali rumeni madeži na elektrodi ali izolacijskih površinah.
 • Okvara senzorja za kisik. Precej pogosto je, da Check Engine signalizira posebej glede njegove okvare. Včasih na okvaro senzorja nakazujejo fizični znaki, kot je velika količina saj ali umazanije na njegovi površini. Pokvarjen senzor je treba zamenjati.
 • Okvara katalizatorja. Eden od načinov za njegovo preverjanje je merjenje protitlaka z merilnikom tlaka v izhodni enoti. Ta ne sme presegati 10 kPa v prostem teku in 20 kPa pri 2500 vrtljajih na minuto.

Servis

Ponujamo široko izbiro servisnih storitev za vaše vozilo.

 • Servisiramo vse znamke vozil
 • Uporabljamo samo kvalitetne rezervne dele
 • Strokovno osebje

Potrebujete servisne storitve?

Kontaktirajte nas!